Startsida

lördag 1 augusti 2015

Produktion i juli 2015

För den som tillbringat semestern hemma i Sverige så är det uppenbart, soltimmarna har varit klart färre i år än under förra årets rekordjuli. Det återspeglas mycket väl på produktionen, produktionen i år på totalt 1269 kWh innebär ungefär 20% sämre resultat än juli 2014.

Det är inte bara juli som har varit solfattigt i år, jämför man årets sju första månader så är det även det klart sämsta året sedan vi installerade solcellerna 2012. Under årets första sju månader så har vi fått 5864 kWh, vilket är cirka 10% lägre än vid samma tidpunkt förra året.

Nu är resultatet inte all för illa ändå, när vi gjorde vår kalkyl så utgick vi ifrån data som prognosticerade att vi skulle få 1272 kWh i juli, dvs nästan på pricken så mycket som vi fick i år.

Efter månadens produktion så har anläggningen återbetalats till 40%, efter totalt 34 månaders drifttid.


Klart sämsta juli sedan start, men ändå i linje med prognos
Solcellerna ger i juli mycket mer än vad vi gör av med, även under en usel juli som i år.


Rullande 12 månaders förbrukning fortsätter att öka.
Återbetalningen av anläggningen tuffar på i god takt.


2 kommentarer:

  1. Hur förändras återbetalningstiden nu när det är så låga elpriser och överfyllda vattenmagasin? Skulle tro att man köper el för kanske 40-50öre/kWh.
    Vad får du i betalt per kWh?

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Återbetalningstiden blir faktiskt mindre påverkad än man kan tro, speciellt om man som vi har en fast ersättning för den el som vi säljer, oavsett vad elpriset till konsumenten är. Vi får idag 48 öre / kWh för försäljningen, elöverföringsersättning på 6.25 öre kWh, cirka 20 öre / kWh i elcertifikat samt sist men inte minst 60 öre / kWh i skattereduktion. Totalt får vi därmed cirka 130-140 öre / kWh.

    När elpriset minskar så påverkas alltså inte ersättningen vi får, men däremot så påverkas alternativkostnaden, dvs den vi jämför våra kostnader med om vi inte hade valt att skaffa vår anläggning. För varje kWh som vi producerar och nyttjar direkt så slipper vi ju köpa densamma från elbolaget, och det är den alternativkostnaden som nu har sjunkit rejält jämfört med för bara några år sedan. Då vår största produktion sker på sommaren när vi samtidigt gör av med minst el, så minskar den delen av vår produktion som skulle påverkas av det lägre elpriset, därav påverkas kalkylen minimalt. Med en halvering av elpriset sedan vår initiala kalkyl så ska det i teorin ha gett cirka 10% längre återbetalningstid.

    För vår del har kalkylen däremot blivit bättre med tiden, trots det låga elpriset. Med högre ersättning för varje såld kWh, samt en betydligt bättre produktion än prognosen visade, så har återbetalningstiden snarare minskat med 10-20% från vad vi från början hade räknat med!

    mvh
    Fredrich

    SvaraRadera