6 Vår kalkyl

För att vara säker på att investeringen inte enbart är bra för miljön utan även för den egna plånboken så krävs det att man gör en grundlig kalkyl. Det går att räkna på flera olika sätt för att avgöra om en solcellsanläggning är en bra investering eller inte. Ett sätt är att räkna ut vad varje sol-kWh kostar under hela livslängden och sen jämföra den med rådande elpris. Om resultatet visar att egenproducerad el blir billigare än köpt el så är investeringen bra. Ett annat sätt är att beräkna hur lång tid det tar att betala anläggningen med de pengar man dels sparar på minskad elförbrukning och dels med de inkomster man får av försäljning av överskottsel. Om tiden man räknar fram är kortare än anläggningens förväntade livslängd så är det en bra investering.

Beräknad återbetalning av investering samt faktiskt utfall

Följande två grafer visar hur kalkylen ser ut på längre sikt. De blå staplarna visar varje års intäkter, respektive utgifter. Intäkterna består av såld el och egenanvänd el. Utgifter består av inköpskostnaden för anläggningen, samt eventuella reparationer som krävs under anläggningens livslängd.

Den gula kurvan visar hur mycket pengar som totalt har flödat in eller ut. När kurvan korsar noll-strecket så har anläggningen återbetalat sig. Vi har i den här modellen räknat med 80% effekt kvar efter 25 år, samt med en elprisstegring med 2% årligen i snitt.

Den röda kurvan är det faktiska utfallet. Varje månad räknar vi ut hur mycket intäkter och utgifter anläggningen genererar, och uppdaterar diagrammet med dessa siffror. Då diagrammet visar hela år så ser nuvarande år ut att vara sämre än beräknat, speciellt under vårkanten.

25 års tidshorisont



10 års tidshorisont



========================================================================================


Kalkylen


Först börjar vi med att räkna ut vad elen kostar oss ett år om vi ej har en sollcellsanläggning. Elpriset i kalkylen är satt till nuvarande 83 öre / ḱWh och elöverföringsavgiften är 23.5 öre / kWh. Inkluderat i kostnaderna är även fasta avgifter såsom nätavgift och fast månadskostnad för elhandelsavtalet. Totalt gör vi av med 8560 kWh på ett år.

Detta ger följande kostnader för ett helår:

Utan solceller
Nätavgift:                    -2980:-
Elöverföringsavgift:   -2012:-
Elhandelsavgift:          -7415:- 
Totalt:                        -12407:-

För att beräkna kostnaden för samma period men med en solcellsanläggning så blir kalkylen lite mera komplicerad. Amortering- och räntekostnader för själva anläggningen tas med, i vårat fall kostade anläggningen oss 77.000 SEK efter 45% solcellsbidrag från staten. Räntan på lånet ligger på 5.85% innan ränteavdrag och vi har valt att lägga amorteringstakten på 12 år.

Sollcellsproduktionen är beräknad till totalt 8250 kWh / år. Av dessa räknar vi att vi nyttjar 3075 kWh direkt och säljer resterande 5175 kWh. Våra nuvarande avtal innebär att vi får totalt 100 + 7.5 + 25 = 132.50 öre / kWh som vi skickar ut som överskott på elnätet.

Med solceller
Nätavgift:                    -2980:-
Elöverföringsavgift:   -1653:-
Elhandelsavgift:          -4517:-
Amortering:                -7500:-
Såld el:                          5175:-
Såld elöverföring:          388:-
Elcertifikat:                   1294:-
Totalt:                          -9793:-

Kalkylen visar att årskostnaden  minskar med 2614:-

Efter att solcellsanläggningen efter 12 år är betald så ser kalkylen ännu bättre ut. Solpanelerna har en effektgaranti på minst 80% efter 25 år och kommer med största sannolikhet kommer att fungera längre än så.



6 kommentarer:

  1. Intressant och informativ sida det här.
    För mig är det helt avgörande huruvida det går att räkna hem en investering eller ej på solceller. Därför är beräkningsmodeller, siffror och konkreta exempel såsom dina siffror avgörande. När man surfar runt och letar uppgifter att basera sina egna beräkningar (kalkyler) på så är det oerhört svårt/rörigt att reda ut vad som gäller. Är det inte märkligt hur man kan komplicera ett område som elkostnader så mycket som man lyckats med? Alla har en elräkning, men väldigt få begriper sig på den.

    Nåväl, med hjälp av ditt exempel så har jag nu spenderat åtskilliga timmar med att försöka begripa och konkretisera hur det blir om man skaffar solceller och blir en mikroproducent av el. För min del så ser siffrorna inte alls ut som dina vad gäller betalning. Antingen har du ett alldeles oerhört bra avtal eller så har jag missat något. Skillnaden mellan mina siffror och dina är så in i hästväg stora att jag inte kan föreställa mig att det kan bero på skillnader mellan olika elföretag. Du får 132.50 öre/kWh för din sålda överskottsel, jag räknar med 51.33. Det slår naturligtvis också enormt på kalkylen. I mitt exempel har jag räknat med EONs avtal, (både nät och handel). Nätnytta 5.2 öre/kWh, elcertifikat 17 öre/kWh (snittpris enl sv kraftnät för 2012), och 29.125 öre/kWh för rörligt spotpris (månadsmedel nov 2013 enl Nordpool). EON, liksom t ex Bixia, skriver att man kan prata med dem för ett eget avtal, men det är här jag har svårt att se att man ska kunna få till ett avtal som är >100% bättre än EONs standardavtal?

    Kan du hjälpa mig att reda ut detta? Annars är det ju bara att konkludera att solceller är omöjligt att räkna hem.

    /Stefan 13-12-18

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Stefan

      Stort tack för dina vänliga ord om bloggen!

      Jag håller fullständigt med om att det är helt avgörande om det går att räkna hem investeringen eller ej när man tar beslut om en så pass stor satsning som en solcellsanläggning, åtminstone när det är en av en betydande storlek.

      Precis som du säger så är det svårt att verkligen förstå hur alla kostnader hänger ihop (även för intresserade och ingenjörer..), och blandar man sen in mikroproduktion av el i beräkningen så är det som en snårskog. Det är inte undra på att Sverige som enda land inom EU fått betyget "Dåligt" när det gäller hur administrativt krångligt det är att bli mikroproducent.

      När jag tittar på dina siffror så kan jag konstatera att det inte bara är krångligt att hamna rätt, det är även ganska orättvist hur bostadsorten påverkar sina möjligheter.

      Om vi börjar med nätägaren. Den kan vi ju som bekant inte välja, vi är fast med den vi har. Vi har vattenfall och de betalar 7.5 öre/kWh för nätnyttan. Det är en liten skillnad jämfört med dina 5.2 öre/kWh, men procentuellt är skillnaden ganska stor.

      Nästa skillnad som jag direkt ser är att du har använt snittpriset för 2012, dvs 17 öre/kWh. När jag gjorde vår kalkyl så räknade jag på 25 öre/kWh dvs 8 öre mer per kWh än du har räknat med. Som det ser ut idag så är dina 17 öre närmare verkligheten.

      Men den stora skillnaden ligger definitivt i elhandelsavtalet. Här gäller det att vara beredd på att byta bolag, och det är tyvärr här som det spelar störst roll var man bor. Många elhandelsleverantörer har nämligen mycket bättre avtal för mikroproduktion om man samtidigt använder deras nät. Det finns dock undantag, det finns elhandelsbolag som betalar lika bra även till kunder som inte är anslutna till deras nät. Om vi valde Vattenfall som elhandelsbolag så skulle vi inte få våra 100 öre/kWh. Vi skulle istället få spotpriset - 4 öre, dvs ungefär så mycket som EONs standardavtal.

      idag känner jag till ett fåtal leverantörer som köper solel för 100 öre eller mer. Jag skulle rekommendera att du kontaktar dem i första hand. De jag tänker på är Falkenbergs Energi, Bixia, Telge Energi samt Egen El, men det finns säkert fler i dasläget. En del av dessa har vissa restriktioner på anläggningsstorlek, och en del har väntelistor för anslutning.

      Jag hoppas att detta hjälper dig med kalkylen! :)

      mvh
      Fredrich

      Radera
  2. Tack för snabbt svar!

    Då har jag nu fått verifierat att jag förmodligen inte är helt ute och cyklar när jag försöker förstå villkor och priser/ersättningar för att producera egen el, (som mikroproducent - dvs mindre än min totalförbrukning och <43,5kWh).

    Sedan är den stora frågan då om intressanta elhandelsbolag vill avslöja vad de är villiga att erbjuda för elen från en eventuell anläggning. Det gör marknadsöversikter, kalkyler och jämförelser svåra och tidsödande. För min del är en solcellsinvestering att jämföra med andra investeringar för att minska mina uppvärmningskostnader, såsom t ex värmepumpar.

    Ytterligare ett hinder för solcellerna är ju det mycket dubiösa bidraget. Sök pengar, håll tummarna och vänta. Hade man från regeringens sida varit seriöst intresserade av att öka el från förnybara källor så hade man givit bidraget till alla som installerar en anläggning.

    För att ytterligare förtydliga så är mina siffror exkl moms, eftersom det är vad som gäller för privatpersoner. Vad gäller de 17 öre/kWh för elcertifikatsersättning så vet jag inte då det inte framgick huruvida denna siffra var inkl eller exkl moms.

    Nästa steg för mig nu blir att göra några scenariokalkyler. Det jobbiga är att det finns så många stora betydelsefulla variabler: elpriset/ersättningen för producerad överskottsel, bidrag eller inte bidrag, kostnad för anläggning med resp utan installation (på taket), samt olika leverantörer/solceller/paneler/anläggningar. Mycket tidsödande jobb, men det är kanske delvis därför som det finns välbehövliga web-/bloggsidor om detta... :)

    MVH
    Stefan

    SvaraRadera
  3. För alla med fastigheter i Lunds kommun finns en solpotentialkarta som finns på kraftringens hemsida. Där är alla byggnader i hela kommunen karterade och du kan se hur mycket solenergipotential det finns på just ditt tak. Domkyrkan har till exempel mycket hög potential till att få ut mycket solenergi med en total årlig solinstrålning på 1907 MWh! solkartan Lund är framtagen genom ett samarbete mellan stadsbyggnadskontoret i Lunds kommun och Kraftringen AB.

    SvaraRadera
  4. Kanontips, stort tack! Får hoppas att någon kommer på ett sätt att få domkyrkan att se tidsenlig ut ändå ;) Jag har sett liknande initiativ i Göteborg och Örebro tidigare, troligen finns det ännu fler städer med liknande GIS-projekt!
    mvh
    Fredrich

    SvaraRadera
  5. Hej Fredrich, och tack för att du fortsätter att sprida information om er anläggning!
    Några frågor bara: Har du uppdaterat din elöverföringsavgift under resans gång?(Står 23,5 öre/kWh ovan) Mina elöverföringskostnader har stigit varje år och eftersom jag också bor utanför huvudstaden så undrar jag om inte din elöverföringsavgift/kWh också har stigit? Borde ge kalkylen ännu bättre siffror. Får ni förresten fortfarande en bra ersättning från elhandeln/kWh?
    Mvh Claes

    SvaraRadera