onsdag 4 februari 2015

4 Höjd ersättning för egenproducerad el

I veckan kom ett mycket trevligt informationsbrev från vårat elhandelsbolag. Det innehöll uppgifter om hur de nya skattereduktionsreglerna kommer att påverka oss som kunder hos bolaget. Från och med nyår så gäller det som bekant att man får dra av 60 öre per såld kWh från skatten, upp till ett maximum av 18.000 SEK per år.

Det som dock inte varit helt klart är hur elhandelsbolagen kommer att hantera detta. Det avtal vi hade med elhandelsbolaget var att vi fick 100 öre i ersättning för varje såld kWh. Utöver detta fick vi även 7.5 öre från nätägaren, samt cirka 20 öre för elcertifikat, totalt runt 127.5 öre per kWh alltså.

Många elhandelsbolag har nu valt att köpa överskottsproduktionen till spot-priset, något som under 2014 har varierat mellan cirka 23 och 33 öre per kWh, varierande beroende på hur tillgång och efterfrågan ser ut över året. Det skulle då ha inneburit en total ersättning på mellan 110 - 120 öre om vi haft ett sådant avtal.

Vårat bolag har nu istället erbjudit oss att de köper överskottselen för 60 öre inklusive moms, vilket innebär att vi nu får 60 + 60 + 7.5 + 20 - 12 (moms på 60 öre) = 135.5 öre per kWh, en  bättre affär för oss än tidigare! Vi är såklart  nöjda med avtalet. Detta innebär att kalkylen för vår anläggning har förbättrats ytterligare.

Märk dock att vårat bolag betalar inklusive moms. Enligt skattereglerna så måste vi därför momsregistrera oss och en gång per år betala in momsen till skattemyndigheten. Jag får återkomma med instruktioner om hur detta går till.



4 kommentarer:

  1. Är alltså elförsäljningen, nätersättningen och elcertifikat försäljngen skattefri? Ingen moms eller andra otrevliga överraskningar?
    /"snart panelägare"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej
      Det var bra att du frågade. Jag var lite slarvig när jag skrev inlägget först, men nu har jag rättat det lite. Nätersättningen och elcertifikaten är inte inklusive moms, så de behöver du inte göra momsinbetalning för. Däremot så betalar en del av elhandelsbolagen ersättning inklusive moms, och då måste man registrera sig och betala in moms en gång per år. Jag dubbelkollade nu vårat nya avtal och det stod klart och tydligt att det var med moms. Så istället för 60 öre så får vi nu 48 öre (+12 i moms).

      Roligt att du snart är panelägare! :)

      mvh
      Fredrich

      Radera
  2. Hej! Hur fungerar utbetalning av ersättningen du redovisar? Får du 60-12 öre/kWh från elbolaget varje månad, eller 60 öre/kWh och så betalar du in 12? Får du 7,5 + 20 öre/kWh från nätägaren varje månad? Och till sist får du 60 öre/kWh från staten vid årets slut?
    Tack för en väldigt intressant sida! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Då reglerna precis har ändrats så är jag inte helt hundra på svaren, men så här verkar det bli:

      1. Jag får 60 öre från elbolaget. Då jag har autogiro så innebär det i praktiken att 60 öre dras från elräkningen, och i de månader då ersättningen är större än elräkningen så får jag det insatt direkt på kontot. Sen måste jag själv redovisa och göra en särskild momsinbetalning för de 12 ören / kWh som momsen står för.

      2. Nätägaren gör liknande avdrag från räkningen för överföringsavgiften. Här får jag runt 7.5 öre, men det blir aldrig ett överskott som i punkt 1 ovan.

      3. Varje år får man tilldelning för elcertifikat. För varje 1000 kWh som registrerats som utgående till elnätet så får man 1 certifikat. Dessa ligger sedan på ett konto där man sen kan sälja dem över "marknaden". Som solcellsägare får du den här ersättningen i 15 år. Jag har valt att låta certifikaten ligga kvar på det s.k. Cesar-konto där de registreras. Exakt hur det går till vid försäljning får jag återkomma om den dagen jag säljer.

      4. Skattereduktionen på 60 öre får man när man deklarerar. Det innebär i praktiken att man får dem året efter som man sålde elen. Vill man så går det säkert att jämka sin skatteinbetalning över året för att så att säga få den månadsvis, men det verkar lite för avancerat tycker jag.

      Man kan kortfattat säga att det är ett ganska krångligt system, men när man väl är inne i det så innebär det inte så farligt mycket administrering.

      mvh
      Fredrich

      Radera