lördag 11 juli 2015

0 Solcellsstödet går åt som smör i solsken

Intresset för solceller har aldrig varit större än nu i Sverige och det märks inte minst på hur tillgången till de pengar som är avsatta för solcellsstödet ser ut. Boverket rapporterar i dagarna att nu är det endast 25% kvar av årets anslag, och kön ringlar väldigt lång. Totalt har sedan 2009 över 9000 ansökt om stödet men endast runt 2500 har fått det beviljat. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med pengar för att alla ska kunna få stöd. Räknar man samman alla ansökningar som ej ännu har blivit godkända så var dessa på totalt 580 miljoner kronor, men årets stöd är 50 miljoner.

Är man intresserad av att installera en egen solcellsanläggning så tycker jag inte att man ska känna sig nedslagen på grund av detta. Priserna på anläggningarna har sjunkit rejält under de senaste åren och i takt med detta så har även det procentuella stödet man får av solcellsbidraget sjunkit. Detta gör att man i praktiken kan få betala ungefär lika mycket idag utan solcellsstöd, som de som köpte anläggningar för flera år sedan fick betala när de fick halva anläggningen betald av stödet. Kort sagt så de sjunkande priserna gjort att det redan nu är lönsamt att installera solceller utan att behöva solcellsstödet.

Sen får man inte glömma bort att det inte går att kombinera solcellsstödet med ROT-avdrag. Då det är mycket enklare att få ROT-avdrag så kan det vara en bättre väg att gå, åtminstone om man ändå inte hade tänkt att göra mycket av installationsjobbet själv. Läs gärna ROT-avdrag istället för solcellsbidrag? för mer tankar kring det.

De senaste dagarna har verkligen inte solen visat sig för mycket, men vad passar då bättre än att i favoritfåtöljen läsa något roligt och upplyftande? Då kan jag rekommendera att läsa Johan Ehrenborgs bok Johans lilla egen-el bok

0 kommentarer:

Skicka en kommentar