lördag 13 april 2013

2 Behövs bygglov i din kommun?

Edit 2014-04-23:
Som en vänlig bloggläsare påpekar så gäller den övergripande plan- och bygglagen i hela Sverige. Även om kommunerna verkar ha olika regelverk så är det bäst att alltid ta det säkra före det osäkra. Kontakta därför alltid bygglovsnämnden i berörd kommun för att reda ut läget, oavsett vad det står på kommunens hemsida.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Något av det första som vi började kolla upp inför solcellsinstallationen var huruvida det krävs bygglov eller ej för att sätta upp solpaneler. Det var mycket svårare än vad vi trodde att få ett besked från kommunen, och det krävdes många telefonsamtal för att bli helt säkra på vad som gällde för oss. Det är först och främst varje kommun som själva avgör hur reglerna ser ut, vilket leder till att vi har 290 möjliga tolkningar av de nationella riktlinjer som finns.

Foto av Vera Kratochvil
Jag har nu påbörjat en lista, just nu väldigt kort, där jag försöker att hålla uppdaterad information om hur det ser ut i olika kommuner runt om i landet. Då det som sagt finns väldigt många kommuner, vilket jag omöjligen kan hålla koll på själv, så tar jag tacksamt emot tips om hur det ser ut i just din kommun. Tanken är att listan ska underlätta för alla som är intresserade av att veta hur det ser ut i den kommun man bor i.

Finns inte din kommun med i listan så är bästa tipset jag har att du börjat leta på kommunens hemsidor. Ibland är informationen som kommunerna ger otydliga och ger mer frågor än svar. Några av de saker som är intressanta att hålla koll på är:

* Det är ofta stor skillnad mellan detaljplanerat område och utanför detaljplanerat område.
* Ofta är det bygglovsfritt om panelerna följer samma vinkel som taket de installeras på.
* Solceller på egna ställningar har ofta bygglovsplikt, men det finns undantag.
* Storleken på anläggningen kan ibland leda till bygglovsplikt. Ibland utrycks detta som % av takyta.
* Kulturmärkta hus har ofta bygglovsplikt.

Sen kan jag inte nog poängtera hur viktigt det är att prata med sina grannar. Det är oftast trevligare om man har pratat med dem innan en installation utförs, även om man har rätten på sin sida.

Sidan med listan över kommuner finns som en direktlänk i huvudmenyn, samt här.

måndag 1 april 2013

0 Produktion i mars 2013

Våren har definitivt inte kommit ännu, snön ligger fortfarande tjock på tomten och vårblommorna lyser med sin frånvaro. Men trots detta så har vädret varit riktigt behagligt med väldigt mycket sol som har gett produktionsrekord av solcellsanläggningen. Snön på panelerna har helt försvunnit, och solen skuggas mycket mindre av omgivande träd nu när solen står mycket högre på himlen. Att medeltemperaturen varit väldigt låg gör dessutom att panelerna producerar mer (se mer om det här)

Anläggningen har gett totalt 794 kWh under mars, vilket är ungefär 150 kWh mer än beräknat. En normal mars-månad är det precis så mycket vi gör av med, men på grund av den låga temperaturen så har värmebehovet varit mycket större än vanligt och vi har totalt gjort av med cirka 1100 kWh under mars. Vi får vänta till i april med att få en "plusmånad", dvs en månad när anläggningen producerar mer än vad huset gör av med.



Utav de producerade 794 kWh så har vi använt 319 kWh direkt, samt sålt 475 kWh till elhandelsbolaget. Detta innebär att mars har gett cirka 1007:- i minskad elkostnad jämfört med vad det skulle kostat utan anläggningen. Då vi amorterar anläggningen på 12 års tid så får vi dra av 625:- från resultatet. Slutresultatet är att med alla kostnader inräknade så har vi tjänat 382 kronor i mars!

Läs mer under Vår kalkyl för att se hur vi räknar.