söndag 2 juni 2013

2 Produktion i maj 2013

Pollen har lagt sig som ett tunt lager över alla paneler, men verkar inte påverka resultet särskilt mycket.

Maj månad var en mycket solrik period och rekordet från april slogs rejält. Totalt producerades 1512 kWh under maj, varav 1112 såldes direkt till elleverantören. Detta innebär i runda slängar 2.000 SEK i minskade elkostnader under maj än vanligt. Totalt gjorde vi av med cirka 600 kWh, och producerade därmed nästan tre gånger så mycket som husbehovet. Högsta effekten låg, liksom i april, på 7.5 kW. Bästa produktionen blev cirka 65 kWh på en dag, och den sämsta dagen gav cirka 19 kWh. Det är intressant att det ändå produceras så mycket när det är riktigt ruskväder med regn hela dagen.

Maj ska enligt prodgnos ge 1357 kWh, men årets resultat blev cirka 12% bättre än så

Vår rullande årsförbruknig i vår villa sjunker nu drastiskt. Om prognosen stämmer så kommer vi hamna under 1000 kWh, kanske närmare 0, runt oktober.


Nettoköpet av el från elleverantören ser också väldigt trevligt ut och vi kommer troligen inte att se någon elräkning förrän till vintern.

2 kommentarer:

 1. Ser bra ut, den gula kurvan för 2013 störtdyker ner under noll redan i april.

  Fungerar Danfoss-växelriktaren bra när det gäller att ladda upp driftdata och visa i diagram?

  Har ni någon datauppkoppling mot någon server på Internet, eller laddar man upp driftdata manuellt?  SvaraRadera
 2. Hej!
  Jo det ser väldigt bra ut och troligen kommer vi att slå prognosen med råge över hela året. Danfoss-växelriktaren vi har är snikmodellen utan Internet-uppkoppling tyvärr. Det innebär att jag läser av den manuellt dagligen. Däremot har den ett seriellt RS485-gränssnitt så man kan koppla upp sig mot den med en dator och läsa ut produktionsdata automatiskt. Det har dock inte gjorts ännu, men snart hoppas jag både ha dragit kablaget och programmerat upp ett loggningsprogram. Förhoppningsvis får jag då även upp resultatet automatiskt hit till bloggen.

  mvh
  Fredrich

  SvaraRadera