söndag 5 oktober 2014

0 Svensk solcellsteknik i framkanten

Svensk forskning inom solcellsteknik har länge varit i framkanten vad gäller både nya material samt verkningsgrad. Uppsala universitet har haft stora framgångar inom området och för några år sedan startades ett företag vid namn Solibro, numera Kinaägt, som tog tekniken ut i näringslivet. Tekniken grundar sig på den mångåriga forskningen på Uppsala universitet och är av typen CIGS (Koppar, Indium, Gallium, Selenid), en så kallad tunnfilmsolcell. Tunnfilmsolceller har en klar fördel när det gäller materialåtgång, jordens resurser belastas därmed mindre än av vanliga kiselsolceller. Detta leder även till att tekniken är billigare, vilket ger lägre pris för oss konsumenter. IKEA har nu börjat sälja dessa moduler i några länder och har planer på att utöka affärsområdet.

Problemet har dock varit att verkningsgraden och livslängden inte varit lika bra, förrän nu. I en fabrik som ska produktionssättas efter nyår ska Solibro-tekniken producera tunnfilmsolceller med en modulverkningsgrad på hela 18.7% Det är till och med ett par procentenheter högre än de kristallina vi har på vårat tak!

I Uppsala konkurrerar man även med en helt annan solcellsteknik, Grätzel-solceller. Det som fascinerar mig mest med tekniken är att den inte kräver riktigt solljus, tekniken fungerar även på ljus från vanliga lampor. Företaget bakom tekniken - Exeger - har många spännande förslag på vad man kan använda detta till.

Läs mer om detta på veckans affärer.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar