söndag 4 januari 2015

0 Årsbokslut 2014

Så har ytterligare ett solcellsår lagts till handlingarna. Året 2014 började ganska segt ur ett solcellsperspektiv, jag vill minnas att januari var den solfattigaste januari-månaden på över 25 år i Stockholm. Ett liknande rekord slogs senare under året då november var en av de solfattigaste månaderna någonsin.

Men däremellan var det rekordsoligt! Sommaren 2014 kommer gå till historien som en av de varmaste och soligaste somrarna på fler decennier. Detta har i vårat fall lett till att tidigare produktionsrekord har slagits med råge under året. Totalt producerades 8727 kWh, cirka 300 kWh mer än året innan. Detta ger en produktion på 0.84 W per installerad watt, ett helt ok värde med tanke på den inte helt optimala installationen.

Produktionsrekordet har lett till att vi totalt sett gått 3.740 SEK plus inklusive amorteringar under året. Räknar vi bort amorteringarna så har anläggningen gett oss närmare 11.200 SEK i passiv inkomst. Det är redan idag roligt, men när anläggningen väl är slutamorterad så kommer det bli riktigt roligt!

Produktionsrekordet har dock varit lite av ett bekymmer för oss ändå. Reglerna för privat mikroproduktion är inte alltid logiska, och i ett avseende så är det rent kontraproduktivt. För att inte bli betraktad som nettoproducent (med momskostnader och andra tilläggsavgifter som gör produktionen olönsam) så får man inte producera mer el än man själv gör av med under ett kalenderår. Vi var väldigt nära att hamna över den gränsen och har under december slösat 3-400 kWh i "onödan" för att undvika detta.

2015 har nu börjat, det ska bli väldigt intressant att se hur de nya skattereduktionsreglerna som trädde i kraft vid nyår kommer att påverka installationstakten av nya anläggningar!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar