söndag 10 maj 2015

2 Återbetalningstid för solceller - ett fall från verkligheten

Jag tror att den vanligaste frågan jag får är hur lång tid det tar innan en solcellsanläggning har återbetalat sig, och många gånger följs frågan upp med ett påstående om att det i Sverige tar minst 20 år innan man fått igen sina investerade pengar.

På Solkalkyl har jag under åren redovisat varenda krona som anläggningen har kostat oss, samt vad den har gett tillbaka i form av solenergi och ekonomisk ersättning från elhandelsbolag, nätbolag och nu framöver även i form av skatteavdrag.
Vad som kanske inte har framgått lika tydligt är den faktiska återbetalningstiden. Under fliken "Vår kalkyl" kan man se lite hur vi har räknat, samt följa resultatet år för år, och månad för månad. Men då vi har räknat med kalkylräntor under längre amorteringstid än vad som egentligen behövs för att återbetala totalkostnaden så har återbetalningstiden inte varit så tydlig som man kan önska.

Jag fick för några dagar ett önskemål från en hjälpsam läsare om att det vore intressant om jag kunde presentera det på ett tydligare sätt (tack Claes för idéen). Jag har nu uppdaterat kalkyl-sidan med en månatlig uppdatering på hur nära break-even vi är, i ett format som jag hoppas är tydligt.

Här följer ett snapshot från grafen, som det ser ut precis just idag.


De blå staplarna representerar alla intäkter och utgifter som vi faktiskt har. Den första långa negativa stapeln representerar kostnaden för hela solcellsanläggningen, medan de efterföljande positiva staplarna visar hur mycket pengar i SEK räknat som vi har fått under åren sedan installationen. 

Den gula linjen är en kalkylerad kurva över hur utgifterna och intäkterna ackumuleras över tiden. När den korsar noll-linjen så har anläggningen nått break-even.

Den röda kurvan visar hur utfallet faktiskt har varit, dvs alla faktiska kostnader och intäkter vi har haft.
Här ser vi samma graf fast lite mera inzoomat. Man kan här se att vi kommer att gå break-even efter drygt sju år med anläggningen. Som det ser ut just nu så ligger vi bättre till än prognosen, kanske kommer vi att komma under sju år, speciellt då det ser ut som om vi kommer att få ökad ersättning för vår överproduktion inom en snar framtid. Att det ser ut som att vi nu ligger under prognosen beror på att 2015 endast har påbörjats, och intäktssidan kommer förhoppningsvis att se mycket bättre ut senare på året. 

Slutsats

Stämmer det då att alla solcellsanläggningar i Sverige har en återbetalningstid på 7 år? Nej, jag skulle nog hävda att de flesta har en längre återbetalningstid än så. Totalkostnaden för "Watt per krona" är den viktigaste parametern, och här är det lätt att begå misstag. Men att det skulle krävas 20 år för att få igen investeringen, det har jag mycket svårt att förstå. Det gäller att vara ytterst prismedveten innan man skriver under köpekontraktet. 

Många leverantörer framhåller sina egna lösningar som lite mer effektiva än andra, och detta reflekteras då i ett högre systempris. Låt er inte luras av detta, välj alltid att utgå ifrån att ju lägre pris per installerad watt, desto mer prisvärt är systemet. Självklart måste man även tänka in garantier och support i affären, men bästa garantin i världen kan aldrig få en alldeles för dyr anläggning att återbetala sig inom rimlig tid!

2 kommentarer:

 1. Tack Fredrich! :)

  Ska bli väldigt intressant att se utvecklingen framöver! Det ser ju onekligen ut som att du har en otroligt snabb återbetalningstid. Jag har i och för sig förstått att du gjort mycket själv för att få ned den totala investeringskostnaden, men jag har inte riktigt fattat hur mycket.

  Köpte du in alla komponenter själv från olika leverantörer och från olika länder? Hur mycket av anläggningen byggde/satte du ihop själv? Vilka hantverkare anlitade du för vad? Har du anlitat någon annan extern hjälp?

  Kollat något på Teslas Powerwall(som jag skrev i tråden från 2 maj) och hur den eller flera skulle kunna komplettera din anläggning?

  Mvh Claes

  SvaraRadera
 2. Intressant artikel, men är dina intäkter från anläggningen energi som sålts tillbaka till leverantör eller är det egen tolkning på sänkta kostnader? Lagrar du inte själv energin solcellerna alstrar tillbaka till värmeanläggningen eller i någon annan form?

  SvaraRadera