lördag 2 maj 2015

3 Produktion i april 2015

Så kom den äntligen, årets första månad då elproduktionen överstiger elkonsumtionen. Tyvärr har vår elkonsumtion ökat med åren, troligen mest på grund av lättja i kombination med lägre andel vedeldande än tidigare. Förhoppningsvis kan vi vända trenden och därmed få en plusmånad redan i mars :)

I april producerades totalt 1129 kWh. Det är betydligt mer än prognosticerade 965 kWh, men lägre än förra årets 1202 kWh. Vädret har varit lite varierat, blandat med fantastiskt soliga dagar och vissa perioder med gråa regnmoln. Någon dag hade vi till och med snö på panelerna, men det försvann illa kvickt.

Att vi nu har nått en plusmånad innebär att vi inte kommer att få se någon elräkning förrän tidigast i oktober. Fram till dess kommer vi istället få en insättning på bankkontot varje månad från elhandelsbolaget, vilket inte är fy skam.
En helt normal april månad vad gäller solelSom vi kan se så ligger april under "nollan", vilket innebär att det är en plusmånad.
Rullande årsförbrukningen stiger tydligt men ligger under 1000 kWh trots detta.3 kommentarer:

 1. Härligt att se produktionen ta fart igen!

  Vore kul om du kunde summera alla kostnader du haft för anläggningen minus allt du fått tillbaka i en graf med kronor på y-axeln och tid på x-axeln.

  Du får ju i din kalkyl(med förväntad återbetalning på 12 år) en längre årskostnad med anläggning jämfört med om du inte hade den, men egentligen återfås ju investeringen på kortare tid beroende på ett gäng parametrar som varierar över tiden... Vore därför kul att se helheten.

  Tack för att du fortsätter dela med dig av din/er solelsproduktion!
  /Claes

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Claes,

   Tack för dina kloka synpunkter! Du har helt rätt i att det inte riktigt syns i kalkylen när anläggningen faktiskt är återbetald. Jag ska fundera lite på hur man bäst åskådliggör det och även redovisa det framöver!

   mvh
   Fredrich

   Radera
 2. Hej igen Fredrich,
  En annan fundering jag har är om du kollat din produktion kontra konsumtion på dags basis? Vore kul att se vilka dagar Teslas Powerwall skulle kunna hjälpa dig att hålla dig flytande utan intag av extern el. Vintertid är det ju kört men även på sommaren kan ju solen lysa lite vissa dagar och mycket andra dagar... Tex skulle kanske 3 st Powerwall kunna fungera från maj till och med augusti?
  Mvh Claes

  SvaraRadera