tisdag 2 maj 2017

0 Bra förslag för att underlätta omställningen mot mer grön energi

På Dagens Industri publicerar idag företrädare för fastighets- och solcellsbranschen ett förslag som skulle öka installationstakten avsevärt vad gäller solceller i Sverige.

I dagsläget så får man ej mikroproducera mer el än vad fastigheten som solcellerna står på gör av med över året. Man måste därmed anpassa sin solcellsanläggning efter fastighetens elförbrukning, och dimensionera så att man under ett soligt år ej råkar producera för mycket el. Skulle man råka producera för mycket så bryter man i dagsläget mot flera regler, och risken är stor att man tappar sin skattereduktion per automatik.

I korthet handlar förslaget om att en solcellsanläggnings elproduktion ska kunna 'flyttas' mellan fastigheter man äger, och på så vis kan överföra solelproduktion från exempelvis sin sommarstuga till sin lägenhet i stan. Då kan man använda den sammanslagna förbrukningen som tak för produktionen på sommarstugan, vilket skulle ge betydligt bättre förutsättningar för många sommarstugeägare.

Jag tycker att förslaget är ett bra steg i rätt riktning, men jag skulle gärna se att man även ser över reglerna som tvingar fastighetsägaren att anpassa produktionen mot sin elkonsumtion snarare än fastighetens förutsättningar för solelproduktion. En negativ sidoeffekt av nuvarande regler är annars att incitamenten för fastighetsägaren att minska sin elförbrukning försvunnit helt. I vårat fall så finns det fler saker vi kan göra för att minska vår elkonsumtion, men då vår anläggning nu producerar lika mycket som vi gör av med så kan vi inte göra något utan att bli straffade för det. Det har till och med lett till att vi i slutet av året varit tvungna att slösa bort elen för att inte råka bli nettoproducenter.

Förhoppningsvis är detta något som kan ändras i framtiden, men innan dess så hoppas jag att dagens förslag tas emot bra!

Läs hela artikeln här.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar