måndag 1 maj 2017

0 Våren är här - samt återstart av bloggen!

Våren är här!

April blev, som alla tidigare år, första månaden på året då elproduktionen från vår solcellsanläggning överstigit hushållets förbrukning. Det innebär att det nu följer ett halvår med överskottsproduktion, härligt!

Vädret i april var kanske inte helt optimalt ur ett solproduktionsperspektiv. Aldrig tidigare har uttrycket 'aprilväder' varit tydligare här där vi bor. Vårtecknen har varvats med otaliga snöfall och minusgrader långt under det normala, och bilarna har fått skrapats fria från is alldeles för ofta. Normalt sett så brukar vi stänga av luftvärmepumpen så här års, men det känns som att det fortfarande ligger några veckor bort. Men nu när maj har öppnat så fint så hoppas vi slippa snön framöver.

Angående återstart av bloggen. Bloggen har tyvärr legat i något av en träda det senaste året, av flertalet samverkande anledningar. Det har dock inte hindrat besökare från att läsa gamla artiklar, skriva frågor på mail och i vissa (som tur är få) fall ställt obesvarade frågor på diverse inlägg. Efter noggrann överläggning med mig själv så har jag kommit fram till att det får bli bättring framöver på engagemanget från min sida. Jag hoppas att det kommer märkas och att det är uppskattat :)

Först ut kommer en kort summering av årets första fyra månader var gäller produktionen från vår anläggning. Det är nu bloggens och solcellsanläggningens sjätte vårperiod, och jämfört med föregående år så ser det ut som vanligt, produktionen motsvarar ungefär vad vi från början simulerade fram. Vi har tidigare konstaterat att vi får något mindre på vinter/vår än vad simuleringen visade, men att det kompenseras rejält då det omvända gäller på sommaren.

I år har de första fyra månaderna gett 1871 kWh, med april som  bästa månad med sina 1002 kWh.


Det börjar bli svårt att tyda grafen, men tittar man noga så ser man att april gav lite mer än den simulerade prognosen, medan jan, feb, mar gav mindre.



Det var inte långt ifrån att april blev en negativ månad vad gäller nettoförbrukning. Lägre solinstrålning i kombination med betydligt kallare genomsnittstemperatur har varit utmanande.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar