onsdag 1 maj 2013

0 Produktion i april 2013

Nu har produktionen verkligen tagit fart, i april har totalt 1116 kWh producerats, cirka 15% mer än prognosen. Det har varit många soltimmar i april, men ändå inte över det normala. Dessa 1116 kWh (ungefär halva årsförbukningen för hushållsel i en normal lägenhet för övrigt) innebär att vi har producerat 400 kWh mer än vad vi har gjort av med under April. Ekonomiskt så innebär det att vi har sparat 1116*1.35 = 1506:- bara i april. Räknar vi bort amorteringen på 625:- så har vi ändå sparat 881 :- Det är riktigt trevligt att samtidigt spara en slant som man producerar miljövänlig el!

Högsta uppmätta effekten var cirka 7.5 kW, och produktionsrekordet för en enskild dag låg på 60 kWh. Det var ett par riktigt regniga dagar i april, dessa dagar gav ungefär 10 kWh vardera, vilket var förvånandsvärt mycket.
 
Det är som synes inte förrän i mars som produktionen har gett något betydande tillskott. Vintermånaderna står tillsammans för cirka 5% av årsproduktionen, vilket gör dem mindre betydelsefulla i sammanhanget.

Vår rullande årsförbukning av el har under åren lopp stigit försiktigt från dryga 7500 kWh till 8500 kWh. Nu är dock den trenden bruten, med solcellerna har vi nu minskat nettoköpet av el markant, men målet 0 kWh är det ännu så länge långt kvar till. Någon gång i oktober i år så kommer den totala effekten av solcellerna att vara inräknad i ovanstående graf, och ju närmare 0 desto bättre.

Här syns det tydligt hur vårens solstrålar har påverkat nettoköpet av el. April i år är den första månaden någonsin som vi har producerat mer än vi gjort av med. Men redan i mars så var utgifterna lägre än de hade varit utan anläggningen, även med amorteringen inräknad.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar