lördag 17 augusti 2013

0 Hur får man betalt för sin producerade solenergi?

Jag tänkte i detta blogginlägg beskriva varifrån pengarna kommer ifrån när solcellsanläggningen producerar el. Det är flera aktörer inblandade och man måste som mikroproducent se till att ha åtminstone en övergripande koll på vilka möjligheter dessa erbjuder.

I dagsläget så kan man dela in "pengaflödet" i fem separata delar:

1. Minskat inköp av el från elhandelsbolaget
2. Minskad elöverföringsavgift till nätägaren
3. Försäljning av överskottsel till ett elhandelsbolag
4. Ersättning från nätägare för minskad belastning vid elöverföring
5. Ersättning från energimyndigheten för förnyelsebar energi




1. Minskat inköp av el från elhandelsbolaget
En solscellsanläggning producerar som bekant el just när solen skiner. Om man i samma ögonblick som elen produceras har elektriska apparater igång så används solelen direkt istället för att skickas ut på elnätet. Detta innebär i praktiken att man samtidigt minskar sitt inköp med precis lika mycket. Det är dock mycket svårt att använda all energi som produceras, speciellt om man har en mycket stor anläggning. Även en iskall vinterdag när elvärmen är påslagen på max så kommer en del av solelen att skickas ut på nätet. I vårat fall så nyttjar vi cirka 30% av all el som vi producerar, resten skickar vi ut som överskottsel på elnätet.

Ersättningen för minskat inköp av el beror såklart på rådande elpriser. Just nu ligger det på runt 85 öre / kWh.

2. Minskad elöverföringsavgift till nätägaren
För varje kWh som man köper från elhandelsbolaget så måste man betala en överföringsavgift till nätägaren. Den avgiften ska täcka de kostnader som nätägaren har för att leverera el just till din fastighet. Nätägaren kan man som bekant inte välja, man får den som råkar äga nätet just där man bor. Det är av absoluta vikt att man kontaktar sin nätägare för att de kostnadsfritt ska byta ut elmätaren som fastigheten är inkopplad mot. Samtidigt med detta så ska man få ett inmatningsabonnemang där man mäter hur mycket överskottsel som skickas ut på elnätet. Om man inte byter mätaren så får man en obehaglig överraskning, man får då nämligen betala för överskottsproduktionen!

Vår nätägare, Vattenfall, tar 23.5 öre / kWh, vilket vi då räknar bort för varje kWh som vi nyttjar av vår egen produktion.

3. Försäljning av överskottsel till ett elhandelsbolag
Den här posten är den viktigaste av alla delar, speciellt för stora anläggningar. Den innebär att man har ett inmatningsavtal med ett elhandelsbolag där bolaget åtar sig att köpa den överskottsproduktion man skickar ut på elnätet. I vårt fall så skickar vi ut cirka 70% av vår produktion på elnätet och vårat elhandelsbolag köper då all den elen för att sen kunna sälja den vidare till andra kunder. Givetvis så är det inte vår producerade el de köper (den går till närmaste grannarna istället), utan de köper rätten att sälja solcellsel motsvarande den mängd de har köpt av oss.

Vi har ett avtal med Falkenbergs Energi och de ersätter oss med 100 öre / kWh. Det finns numera en mängd elhandelsbolag som köper överskottsel, och det lönar sig verkligen att noggrannt jämföra avtalen mellan dem. Om regeringen lyckas sjösätta nettodebitering på årsbasis så kommer troligen skillnaderna mellan bolagens villkor att bli minimala, men det kommer att dröja innan vi är där.

4. Ersättning från nätägare för minskad belastning vid elöverföring
För varje kWh som går ut som överskott så kan man hos vissa nätägare få en ersättning för "minskat slitage" på elnätet. Öveskottselen går ju direkt till de närmaste grannarna och då behöver den inte transporteras långa sträckor för att nå dem. Ersättningen är mycket modest och motsvarar inte på långa vägar den kostnad som man själv betalar i elöverföringsavgift.

Vår nätägare, Vattenfall, ersätter oss med 7.5 öre / kWh för minskad belastning på elnätet.

5. Ersättning från energimyndigheten för förnyelsebar energi
2003 infördes ett stödsystem för att öka andelen förnyelsebar energi. Stödet ges till producenter som har ansökt och blivit godkända av Energimyndigheten. Stödet betalas då ut under de första 15 åren, eller max till år 2030 då stödsystemet tas ur bruk. Ersättningen ges till sol-, vind-, vatten-, våg- och viss biobränsleenergiproduktion. Systemet handhas av Svenska Kraftnät och är lite småknepigt att hantera. Systemet är anpassat för stora producenter och deet är väldigt många solcellsanläggningar där ägarna antingen har missat att ansöka om ersättningen eller helt enkelt inte orkat ta sig igenom allt pappersarbete. Tidigare innebar det även en initial kostnad vilket gjorde att man med en liten produktionsanläggning inte tjänade något på att ansluta sig. Nu tas inte avgiften ut och det är därför rekommenderat att man ansöker om stödet samt ett s.k. CESAR-konto för att kunna handla med elcertifikaten. Certifikaten har inte ett bestämt pris utan handlas på en öppen marknad. Elhandelsbolag är ålagda att en viss andel av den el de säljer måste vara förnyelsebar och de måste då köpa certifikat för att få sälja elen. För varje 1000 kWh man skickar ut på elnätet tilldelas man 1 certifikat.

Här kan man se hur dagspriset på elcertifikaten är:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar