onsdag 18 december 2013

0 Att välja leverantör av solcellsanläggningen

Jag läste igår ett inlägg på forumet byggahus.se som fångade mitt intresse. Det är en tråd som handlar om en kalkyl på en solcellsanläggning. Frågeställningen var om det var miljövänligt samt bra för plånboken att skaffa solceller till en nybyggd villa. (http://www.byggahus.se)




Något som slog mig var att det finns ett stort intresse kring frågan och det är många som någon gång har gjort egna kalkyler på om det är lönsamt eller ej. Jag har ju många gånger deklarerat att för att kalkylen ska stämma så måste man använda dagsfärska siffror kring alla kostnader. Det som stämde i kalkylen för ett par år sedan stämmer helt enkelt inte längre. Generellt så kan man säga att för varje år som går så blir kalkylen bättre och bättre. Detta beror såklart på den massiva prisnedgången som vi har sett under senare år.

Men, det här med att välja leverantör är inte alltid helt enkelt. Då osäkerheten på hur det ser ut med garantier, ersättningsnivåer, elpriser osv under en så pass lång tid som kalkylen spänner över så är det lätt att man hamnar i ett tänk som leder till att kalkylen inte håller. Ett typiskt exempel är att man väljer leverantör efter hur stor sannolikhet det är att de kommer finnas kvar om 25 år och mindre på vilket faktiskt pris man betalar. De leveantörer som då blir aktuella är oftast stora drakar och de har inte hängt med när det gäller prissättningen på solceller. En anläggning från en stor och välrenommerad leverantör kan bli 3-4 gånger dyrare. Jag kan redan då säga att kalkylen inte kommer att hålla! Inköpspriset är A och O, med vissa förbehåll förstås! En liten och prismedveten leverantör behöver inte vara sämre än den stora välkända. Åtminstone inte när det gäller kvalitet på anläggningen. Oftast så är det exakt samma tillverkare på komponenterna som du köper från de olika leverantörerna, man har bara olika syn på hur mycket marginal man lägger på priset.

Ju lägre inköpspris du får på din anläggning, desto kortare kommer återbetalningstiden att bli (givet att det är ungefär samma specifikationer). Risken du tar minskar då på två olika sätt. Dels så riskerar du mindre pengar, men du minskar även risken genom att du får tillbaka pengarna på mycket kortare tid. Framförallt så minskar de yttre faktoirerna inverkan (framtida elpris, nya lagar etc).

Vilket skulle du i ljuset av detta välja av följande alternativ?

1. En solcellsanläggning från ett välkänt storbolag, med totalkostnad 200.000 SEK och kalkylerad återbetalningstid på 20 år. Effektgaranti på 25år och växelriktargaranti på 5 år. Välkända komponenter.

2. En solcellsanläggning från ett mindre bolag, med totalkostnad på 100.000 SEK och kalkylerad återbetalningstid på 10 år. Effektgaranti på 25år och växelriktargaranti på 5 år. Välkända komponenter.

Normalt sett så brukar man dra öronen åt sig när man ser den här typen av prisskillnad. Instinktivt tänker man att det måste vara något lurt med det låga priset. Jag tror dock att det handlar om att marknaden varit oerhört trögrörlig fram till ett par år sedan och nu är det mindre, men väldigt duktiga, aktörer som trots pressade marginaler klarar av att driva lönsamma verksamheter.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar