söndag 27 april 2014

0 Var femte hushåll överväger egen elproduktion

Svensk Energi har i en undersökning hos svenska hushåll att intresset för egen elproduktion formligen har exploderat. Vi har som bekant haft ett strålande år bakom oss med en installationstakt av solceller som varit utöver det vanliga. Nu säger sig vart femte hushåll vara intresserade av att inom en femårsperiod investera i antingen solceller eller en egen vindsnurra.
I undersökningen, vars sammandrag man kan läsa här, framkommer även vilka orsakerna är för de hushåll som inte kan tänka sig en sådan investering. Det vanligaste skälet är att man inte tror att det är lönsamt, och det är en argumentation jag ofta har stött på. Det handlar då ofta om personer som någon gång för flera år sedan gått i solcellstankar, men blivit avskräckta av det höga inköpspriset. Glädjande nog har solcellspriserna sjunkit så mycket att argumentet att det inte är ekonomiskt lönsamt tappat fotfästet och det är nu ganska enkelt att visa även på ekonomiska fördelar med egenproducerad solel.

Ett annat skäl till varför man inte vill investera handlar om regelverket. Man anser att det verkar alldeles för krångligt och tidskrävande att sätta sig in i hur det fungerar. Jag kan bara hålla med, det är i Sverige otroligt krångliga regler och det kräver att man verkligen är intresserad för att man ska förstå allt. Att Sverige var det enda land inom EU som fick betyget "dåligt" när det gällde detta är talande (se länk).

Jag tror även att bland de 20% som faktiskt funderar på att starta egen elproduktion så kommer en betydande andel att avskräckas av just byråkratin. Med tanke på att regeringens nuvarande förslag på alternativ till nettodebitering kommer att göra det ännu svårare så riskerar vi nu att bryta en i annars väldigt positiv trend. Ersättningen för elproduktionen ska nu skötas med hjälp av Inkomsdeklaration. Hur många av er vände redan vid dörren?

0 kommentarer:

Skicka en kommentar