fredag 1 maj 2015

3 ROT-avdrag istället för solcellsbidrag?

När vi skaffade vår solcellsanläggning för snart tre år sedan så såg läget helt annorlunda ut än idag. Dels så var solcellspriserna markant mycket högre, men även solcellsbidraget låg på en mycket högre nivå än i dagsläget. Priserna på solpaneler har minskat med cirka 40% sedan vi köpte vår anläggning, och samtidigt har solcellsbidraget minskat från 45% till dagens 20%

Vad som inte har minskat lika tydligt sedan 2012 är arbetskostnaden för att få sin anläggning monterad av proffs. 2012 var det en liten del av totalkostnaden, men i och med att solcellerna blivit så mycket billigare så står arbetskostnaden för en betydligt större del av totalkostnaden.





Det innebar att 2012 var det mycket mera förmånligt att nyttja solcellsbidraget istället för ROT-avdraget, men har detta vänt nu? Jag lyssnade på veckans avsnitt av Plånboken på P1, "Bidrag till solceller - en seg affär", där experter från Energimyndigheten samt Solkompaniet diskuterade problemen med att väntetiden för att få ta del av solcellsbidraget nu hämmar installationstakten av solceller i Sverige. Det är inte ovanligt med flera års väntetid innan man kanske får sitt bidrag beviljat. Detta leder då till att många väntar med att köpa solcellsanläggningar tills man får sitt bidrag. Men bidraget är intecknat många gånger om, det finns helt enkelt inte nog med pengar i systemet för att alla som vill ska få ta del av det.

Tipset från programmet var att man istället ska räkna på vad totalkostnaden blir med ROT-bidrag istället för solcellsbidrag. ROT-avdraget är ju utformat så att du redan från början vet att du får pengarna, och man behöver därför inte oroa sig för osäkerheten med tilldelning av bidrag. Bäst hade varit om det gick att kombinera både ROT-avdrag och solcellsbidrag, men det är tyvärr inte möjligt.

Jag tycker i alla fall att det är en intressant idé och började räkna lite på det. Det första som slog mig var uppenbart - att använda ROT istället passar den som inte vill utföra monteringsarbetet själv. Vi utförde allt arbete själva på vår anläggning, och då hade inte ROT-avdraget hjälpt oss alls. Men för någon som från början tänkt att låta proffs montera och koppla in anläggningen så ser det ljusare ut.

Enkelt exempel


Olle vill montera en solcellsanläggning på sitt villatak och han räknat ut att en 5kW-anläggning skulle passa bra. Olle vill att det ska vara så smidigt som möjligt och vill därför köpa en nyckelfärdig anläggning där leverantören monterar och färdigställer allt praktiskt.

  • Solcellspaket 5.1 kW inklusive installationsmaterial : 55.000 SEK
  • Arbetskostnad (utan ROT) : 39.000 SEK

Med solcellsbidrag
Bidraget räknas enbart på solcellspaketet. 20% av 55.000 SEK innebär ett bidrag på 11.000 SEK.
Totalkostnad: 55.000 + 39.000 - 11.000 = 83.000 SEK

Med ROT-bidrag
ROT-bidraget kan enbart användas för arbetsdelen. 50% på 39.000 SEK innebär ett avdrag på 19.000 SEK.
Totalkostnad; 55.000 + 39.000 - 19.000 = 75.000 SEK

Slutsats
Totalkostnaden för anläggningen blir alltså 8.000 SEK lägre om man istället för att nyttja solcellsbidraget använder sig av ROT-avdraget, men framförallt så behöver man inte (förgäves) vänta i flera år på att man ska bli beviljad solcellsbidraget.

Vill man däremot göra som vi gjorde, dvs utföra allt arbete själva, då är fortfarande solcellsbidraget det klart bästa alternativet. Men även då så kan man argumentera för att det är bättre att skaffa anläggningen redan idag istället för att vänta på något man kanske aldrig får. Intresset för solenergi har aldrig varit högre så risken är att kön till solcellsbidraget bara blir längre och längre!


3 kommentarer:

  1. Kan inte en av personerna i hushållet ta sollcellsbidraget och den andra personen ROT-avdraget?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, jag tror inte att det är möjligt att göra så. Solcellsbidraget gäller hushållet så det går inte att ta ROT på en person och solcellsbidrag på den andra. Jag är även ganska säker på att det inte är meningen att det ska gå heller :)

      Radera
  2. Var hittar man en 5kWp paket för 55kkr?

    SvaraRadera