måndag 5 juni 2017

1 Produktion i maj 2017

Det var så nära ett produktionsrekord i år att jag nästan önskade att regnet inte kom till oss i slutet av månaden. Men bara nästan. Vi bor långt ut i skärgården och i vårat område har vi egna brunnar vilket innebär att vi gillar regn (nästan) lika mycket som sol.

Produktionen i maj slutade på 1545 kWh, ynka 8 kWh från rekordet i förra året. Men det gör inget, året hittills har varit riktigt bra, endast 2013 gav mer under årets första fem månader. Fem år senare verkar inte solcellerna fått någon märkbar nedsättning i effektivitet. Det lovar gott för framtiden!

Diagrammet över produktionen visar att anläggningen fortfarande överproducerar jämfört med den simulering vi gjorde innan vi tog beslutet att köpa solcellerna.

 Investeringens återbetalning

Vi har nu haft solcellerna i snart fem hela år. När vi räknade på investeringen så skulle anläggningen återbetalat sig efter cirka 8 år. Det ser nu ut som att vi får revidera kalkylen då prognosen snarare tyder på att det går fortare än så. I dag har anläggningen återbetalat sig till 65% och då har vi stor del av årets ljusa månader framför oss. En dagsfärsk gissning får bli att det inte tar 7 år innan vi är på plus.


1 kommentarer: