söndag 28 juli 2013

1 EU och Kina överens, det blir inga strafftullar på solpaneler från Kina

Det tog sex veckors småbråkande mellan EU och Kina innan man kom överens kring de mycket omtalade strafftullarna som EU planerat att införa på solpaneler tillverkade i Kina. Orsaken bakom hoten om strafftullar var att EU ville skydda den inhemska produktionen av paneler mot dumpade priser från Kina, där staten subventionerade de kinsesiska tillverkarna så mycket att tillverkare inom EU inte kunde hänga med i priskriget. Kina svarade dock snabbt med liknande tullar för vinimport från EU och "kriget" var i gång.

Nu har man dock kommit överens om att slopa tullarna, och istället sätter man ett lägsta pris för solpaneler från Kina. Det är inte helt klart vad detta pris hamnar på men de siffror som figurerar är 56 cent per watt, vilket är precis just det pris som just nu råder på kinesiska kristallina solpaneler.

Detta borde innebära att vi inte kan räkna med lika raskt fallande priser som vi har sett de senaste åren. Men då det fortfarande är en betydande skillnad mellan EU-priser och kinapriserna så finns det trots allt utrymme för ännu lägre priser inom EU.

http://www.bloomberg.com/news/2013-07-27/european-union-china-agree-on-solar-panel-shipment-deal.html 

1 kommentarer:

  1. Kinesiska solpaneler kommer alltså säljas för ca 4.8 kr per watt enligt dagens växlingskurs.

    Det är i dagsläget ett bra pris, men så tillkommer ju distributörens omkostnader och vinstmarginal samt moms som jag förstått det.

    Men de kinesiska tillverkerna vill ju sälja ännu billigare så det är synd att de inte tillåts det.

    /Ejje

    SvaraRadera