tisdag 16 juli 2013

0 Produktion i juni 2013

Tråkigt meddelande när solen står
 som högst på klarblå himmel
Aningen sent kommer här en rapport om juni månads produktion. Enligt simuleringsprogrammen jag använder så ska juni vara den allra bästa månaden på året och förväntningarna var högt uppställda inför ytterligare en rekordmånad. Det började mycket bra och efter första veckan så var det tydligt att maj månads rekord låg risigt till. Men, plötsligt en dag så slutade anläggningen helt att producera någon el. Efter mycket felsökning så visade det sig att växelriktaren slutat att kommunicera med elnätet och därmed slutat att fungera. Efter ett kort samtal med leverantören av solcellssystemet så konstaterades det att växelriktaren skulle bytas ut på garanti. 12 dagar senare fick jag ersättningsenheten och kom då äntligen igång med produktionen igen. Självklart var det strålande solsken under större delen av dessa 12 dagar.

All heder åt både systemleverantören samt tillverkaren av växelriktaren. Det gick mycket snabbt och smidigt att få en ersättningsenhet. Det som gjorde att det tog så lång tid låg utanför deras kontroll och hade endast med budfirmans dåliga lokalkännedom att göra. Det tog dem fyra försök att hitta ut till oss...

Hursomhelst, juni månads produktion blev alltså inte riktigt vad jag hade hoppats på, men det blev en plusmånad även med avbrottet inräknat. Den totala solelsproduktionen under juni stannade på 900kWh (jämfört med simuleringen som var på 1399 kWh).
Som synes så innebar bytet av växelriktare en kännbar förlust vad gäller produktion.

Det rullande medelvärdet för årsproduktionen sjunker stadigt. Målet är att nå så nära 0 kWh som möjligt.

Månaden är en klar plusmånad, vilket inte är så konstigt då det går väldigt lite el på sommarmånaderna.

Något som är extra kul att se är att efter juni månad så ligger vi plus vad gäller kostnader sedan köpet av solcellssystemet. Det innebär att vi på 9 månader, med hela vintern inräknat, sparat mer pengar än vad avbetalning samt ränta kostat för anläggningen. De tre månader som kvarstår på första året med anläggningen kommer även de att tillföra positivt resultat.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar