fredag 26 juli 2013

2 Prisutvecklingen Juli 2013

Priserna fortsätter att falla varje månad, framförallt i Tyskland. Kinesiska solpaneler är i en kortare stigande pristrend och en av orsakerna kan vara importtullarna som EU har ålagt solpaneler. Det ser mycket ljust ut för oss i Sverige att importera paneler från Tyskland. Med tanke på att priserna i Tyskland sjunkit från €1.95/W i mars 2010 till €0.77/W i Juni 2013, samtidigt som kronan har stärkts betydligt under samma period så har priserna sjunkit till ungefär en tredjedel av vad det kostade för bara tre år sedan. Tyskland är en av de största marknaderna på världen och det finns många stora och välrenommerade leverantörer att välja mellan.

Pris per W uttryckt i Euro.

2 kommentarer:

 1. Mycket intressant graf, som även belyser prisskillnaden mellan Sverige och Tyskland.

  Om jag tolkar grafen rätt, så ligger det svenska medelpriset på drygt 1 euro för kristallina solceller, medan medelpriset i Tyskland är 0,77 euro enligt de sista värdena i grafen.

  Svenska priser ligger alltså ca 35% högre än i Tyskland, så det kan definitivt löna sig att köpa i Tyskland istället för i Sverige.

  /Peter


  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Peter.

   Ja det är precis som du säger, medelpriset på paneler i Sverige ligger cirka 30-35% högre än vad motsvarande paneler kostar i Tyskland. Det har varit, och är fortfarande, mycket lönsamt att köpa sina paneler från ett tyskt företag. Det tillkommer såklart frakt och mer-jobb om man gör det, men kalkylen ser defintivt bättre ut med billigare inköpspris!

   Då marknaden är så mycket större i Tyskland så kan man även hitta rätt så många erbjudanden där priserna ligger betydligt lägre än det tyska medelpriset. I Sverige är vi inte lika lyckligt lottade och det finns inte så många aktörer att välja mellan.

   // Fredrich

   Radera