torsdag 30 januari 2014

2 Nytt lagförslag lämnas till lagrådet idag

Idag meddelade regeringen att man lämnar in ett förändrat förslag vad gäller ersättning för egenproducerad el. Som jag tdigiare har rapporterat så har man under flera år utrett om även Sverige kan implementera någon form av nettodebitering, ett system där man kvittar produktion mot konsumtion över året.

Utredningen kom fram till att det inte var möjligt med rådande skattelagstiftning att införa nettodebitering. Detta beroende på hur lagarna ser ut inom EU. Det var många som tyckte att detta var märkligt, speciellt med tanke på att det inom EU finns flera medlemsländer som implemeterat just nettodebitering sedan flera år.



Utredningen gav istället ett motförslag som handlar om att man som mikroproducent (upp till 63A, max 10.000 kWh/år) skulle få göra ett skatteavdrag. Förslaget mottogs mycket ljummet och nästintill varenda remissinstans sågade förslaget rejält. Framförallt handlade sågningarna om att det var alldeles för krångligt att förstå sig på hur det fungerar (vilket för övrigt rimmar väldigt bra med den europeiska undersökningen som visar att Sverige har den krångligaste byråkratin inom området), men även att ersättningsnivåerna inte var tillräckliga.

Regeringen svarade med att göra förslaget "dubbelt så bra". När man först hörde det så lät det ju fantastiskt, men när man skärskådade förslaget så visade det sig att det inte riktigt förhöll sig på det viset. För vår egen anläggning så visade det sig att:

1) Ursprungsförslaget ger lägre ersättning än den vi har idag, och då ersättningen kommer i efterskott via skattereduktion så blir svårare att direkt se effekten av att man minskar sitt yttre energibehov.

2) Det förbättrade förslaget som skulle vara dubbelt så bra, visade sig vara på kronan exakt lika bra/dåligt som ursprungsförslaget för en vanlig villa.

Se uträkningarna för ovanstående påstående här:  Jämförelse mellan skattereduktionsförslag

Efter att remissinstanserna har fått säga sitt så har nu regeringen haft ett halvår på sig att formulera det lagförslag som i dag lämnas in till lagrådet. Man hoppas på att man tagit till sig av all den kritik som lämnats, speciellt anser jag att man borde tänka till när det gäller hur krångligt systemet är. Det gynnar inte miljön att göra systemet så krångligt att man knappt kan räkna ut själv om det är en lönsam investering eller inte.

I de nyheter jag än så länge har snappat upp under morgonen så verkar ursrpungsförslaget stå fast, men nu har man gjort det tre gånger så bra som ursprungsförlaget!! (man får nu skattereduktion för upp emot 30.000 kWh/år), dvs för oss som inte har en gigantisk takyta så gäller fortfarande att vi får lägre ersättning i framtiden än vad vi får idag. Det är stora framsteg! (obs. ironi)

2 kommentarer:

  1. Hej

    Förstår inte riktigt hur du räknar när du äger att förslaget är sämre än nettodebitering i andra avseenden än att det är krångligt förstås. Enligt mina beräkningar skulled et vara bättre än nettodebitering och beroende på nätbolag avsevärt bättre.

    Ett exempel:
    40 öre Spotpris(lägre just nu)
    5 öre nätnytta
    20 öre Elcertifikat
    72 öre tillbaka på skatten (lite oklart om det är 2x60 eller 2x36,6 - lägre i norr)
    = 1,37/kwH

    Idag betalar man mindre för använd el jag har Fortum och Eon och betalar 20+90 öre=1,10

    Nackdelen uppstår i första hand om man producerar mer än man använder men det är ju samma vid nettoproduktion

    MVH
    Anders
    solensenergi.se

    SvaraRadera
  2. Hej Anders

    Tack för din fråga, det är en mycket relevant och viktig fråga såklart!

    I mitt inlägg där jag jämförde hur mycket vi själva skulle få i ersättning så använde jag data ett år tillbaka för just vårat hus och vårat elavtal. Då tittade jag dels på vad spotpriset var varje månad, samt hur stor elproduktion och elkonsumtion vi hade varje månad. Det jag ser skiljer sig mest jämfört med din uträkning är att under det året som jag gjorde beräkningen så låg spotpriset väldigt lågt under den period som mest el producerades. Exempelvis så producerade anläggningen 1501 kWh när spotpriset låg på 18 öre istället för de 40 öre du räknar i ditt exempel ovan. Med nettodebitering räknar man istället årsmedelpriset, vilket gör att de stora "produktionsmånaderna" ger ett högre SEK/kWh sett över året.

    mvh
    Fredrich

    SvaraRadera