När vi för ungefär 2 år sedan började planera installationen så var det enbart simuleringar av produktionen, det rådande elpriset samt ränteläget som vi kunde använda för att beräkna om det ens var lönt att tänka sig solceller på huset. Efter mycket räknande och letande efter information så började en plan att formuleras och det tog ungefär ett år att slutföra den.
Målet med planen var att få en anläggning som över ett helt år producerar lika mycket el som vi gör av med, samt att anläggningen även skulle vara ekonomiskt försvarbar. Det är nu dags att kolla på siffrorna igen och se om vi har nått våra högt uppsatta mål!
Produktionen
Först analyserade vi hur mycket energi vi gör av med på ett helt år. När vi köpte huset så fick vi veta att föregående ägare gjorde av med cirka 11.000 kWh / år (107 m²). Under våra två första år gjorde vi av med cirka 8.500 kWh / år, och målet med anläggningen var då att matcha det så bra som möjligt (kom ihåg att man inte vill producera mer än man gör av med, men gärna så nära som möjligt). Med den valda anläggningen så skulle vår produktion hamna på 8.250 kWh.
Resultatet för första året blev 8.350 kWh, dvs nästan precis som vi hoppats! Märk dock att vi hade ett avbrott på ungefär 600 kWh i juni, med vilka vi nästan hade nått 9.000 kWh.
De senaste 12 månader har vi dock gjort av med mer än vanligt, och årsförbrukningen var ungefär 9.700 kWh. Anledningen var att januari och februari var ovanligt kalla och vi hade även periodvis brist på ved till kaminen. Detta innebär att vi fått köpa cirka 1450 kWh under dessa 12 månader.
Ekonomin
Planen var att vi över ett helt år skulle betala mindre för el + amortering än vad vi tidigare gjort enbart för el. Då anläggningen startades upp i oktober 2012 så påverkades starten såklart av att vinterhalvåret låg framför dörren, och som värst låg resultet efter februari. Då hade vi betalat 2.400 kronor mer för de första fem månaderna med anläggningen än utan. Men sen började produktionen ta fart ordentligt och när nu helåret kan summeras så har vi betalat 3214:- mindre än vad vi hade gjort annars! Detta är då med en amorteringstakt på 12 år. (Enligt prognosen skulle vi sparat 2614:- )
Om följande år skulle ge samma resultat så skulle återbetalningstiden vara kortare än 8 år!
Miljön
Förr i tiden var man tvungen att blunda för kostnaderna och enbart räkna in fördelarna med solceller i att man producerar miljövänlig el. Det var då främst för det egna samvetet man då köpte en (mycket) dyr anläggning som inte gav igen en bråkdel av investeringskostnaden. Nu har detta helt klart vänt och man kan numera även spara pengar på solceller. Det fina med det är att miljöeffekten är fortfarande lika bra eller bättre.
Om man jämför koldioxidutsläppet för den energi som vår anläggning har producerat med den som nordisk elproduktion hade gett så sparade vi under första året 835 kg koldioxid. Om vi istället jämför med fossilbaserad produktion så sparade vi 3849 kg koldioxid!
Summering
Första året har varit mycket spännande att följa och anläggningen har inte gjort oss besvikna. Produktionen ligger helt klart i överkant och förutom missödet i juni så har den fungerat klockrent utan minsta behov av underhåll. Vi är nu ännu mera övertygade om att det går att få en solcellsanläggning på ett normalt villatak som ger tillräckligt mycket energi för att täcka årsbehovet, samt att det även är ekonomiskt försvarbart.
Har även ni tankar på att skaffa en anläggning? Tveka då inte att kontakta oss för råd!
0 kommentarer:
Skicka en kommentar